Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία επιλογών Επαυξητικής Εναλλακτικής Επικοινωνίας (AAC – Augmentative Alternative Communication). Μερικές περιλαμβάνουν χειρονομίες ή νοήματα, ενώ άλλες χρησιμοποιούν σύμβολα – όπως η μέθοδος PECS ή οι συσκευές AAC όπως ένα iPad. Πώς, λοιπόν, κάνουμε μια επιλογή;

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ AAC – ΕΠΑΥΞΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ;

Όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά ποικίλες μορφές επικοινωνίας, οι οποίες εξαρτώνται από το πλαίσιο και τα άτομα με τα οποία επικοινωνούμε. Ίσως να μιλάτε αγγλικά ή μία άλλη γλώσσα στο σπίτι και ελληνικά στη δουλειά, να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με τους γονείς σας και μέσω ZOOM με τους συνεργάτες σας ή να κάνετε νεύματα στα παιδιά σας και να στέλνετε γραπτά μηνύματα στους φίλους σας. Για άτομα που με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) ή με Σύνδρομο Down, η επικοινωνία με άλλους σε καθημερινή βάση μπορεί να αποτελεί μία πρόκληση. Η Επαυξητική Εναλλακτική Επικοινωνία (ΑΑC), είναι μία σειρά εργαλείων και τεχνικών που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη, ή μερικές φορές στην αντικατάσταση της επικοινωνίας μέσω της ομιλίας. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PECS;

pecs communication bookΤο PECS (Picture Exchange Communication System) δημιουργήθηκε το 1992 από τους Andy Bondy και Lori Frost . Aποτελεί ένα σύστημα Επαυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας (AAC) που χρησιμοποιεί σύμβολα, βιβλία επικοινωνίας, συγκεκριμένες τεχνικές διδασκαλίας και ενίσχυση για να διδάξει λειτουργικές δεξιότητες επικοινωνίας σε άτομα που μπορεί να είναι μη λεκτικά ή να βρίσκουν δύσκολη τη λεκτική επικοινωνία.

Δεδομένης της τεράστιας ποικιλίας AAC και όλης της περίπλοκης ορολογίας που θα βρείτε κατά την αναζήτησή τους, μπορεί να δυσκολευτείτε  – ειδικά όταν μπορεί να μην ξέρετε ποια χαρακτηριστικά πρέπει να προσέξετε! Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους το PECS πρέπει να είναι η Επαυξητική και Εναλλακτική Επικοινωνία (AAC) της επιλογής σας…

1. Η ΜΕΘΟΔΟΣ PECS ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΉ 

pecs picturesΗ επιστημονικά τεκμηριωμένη πρακτική αποτελεί μία διαδικασία, για την οποία ανεξάρτητοι ερευνητές/ ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι παράγει θετικά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείται και έχουν ισχυρά στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της. Το 2014, το National Professional Development Centre on ASD υιοθέτησε το PECS ως μία από τις 27 επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές, σύμφωνα με περισσότερα από 150 δημοσιευμένα άρθρα και ερευνητικές εργασίες, που παρέχουν αποδείξεις για τα θετικά αποτελέσματα και την αποτελεσματικότητα του PECS, όταν αυτό εφαρμόζεται σωστά. Δεν είναι ο μόνος οργανισμός που αναγνωρίζει επίσημα την αποτελεσματικότητα και επιτυχία του PECS στην ενίσχυση της επικοινωνίας. Το Research Autism, ένας οργανισμός που εξετάζει διαφορετικούς τύπους θεραπειών και στρατηγικών για να βοηθήσουν τα άτομα με ΔΑΦ, περιγράφει το PECS ως «σαφή και θετική προσέγγιση, αποδοτική και όχι υπερβολικά χρονοβόρα στην εφαρμογή της».

2. ΤΟ PECS ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ

Η μέθοδος PECS βασίζεται σε ένα πλαίσιο υψηλών αποτελεσματικών τεχνικών διδασκαλίας γνωστό ως Εκπαιδευτικό Μοντέλο PYRAMID. Αντίθετα με άλλα AAC, που εστιάζουν στη χρήση εικόνων, το PECS απαιτεί την ανταλλαγή τωνpecs βιβλιο επικοινωνιας συμβόλων και όχι την απλή δήξη των εικόνων από το άτομο. Αν και αυτό μπορεί να μην ακούγεται ως μεγάλη διαφορά, είναι καθοριστικής σημασίας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων λειτουργικής επικοινωνίας, καθώς ο χρήστης PECS πρέπει να λάβει πρωτοβουλία ο ίδιος για να επικοινωνήσει, σε αντίθεση με το να στηρίζεται απλά στις βοήθειες που θα του παρέχει ο σύντροφος επικοινωνίας. Οι δεξιότητες λειτουργικής επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας στην ανάπτυξη και υποστήριξη της αυτονομίας του ατόμου και είναι ένα σημαντικό θεμέλιο για την ανάπτυξη επιπλέον κοινωνικών δεξιοτήτων.

Το PECS δεν χρησιμοποιείται μόνο για να επικοινωνεί ο χρήστης τις ανάγκες του, αλλά αποτελεί ένα πλαίσιο για την υποστήριξη όλης της επικοινωνίας στην καθημερινότητά του. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το PECS παρακωλύει την ανάπτυξη της ομιλίας – αντίθετα, έχει βρεθεί ότι οδηγεί στην ανάπτυξη της λεκτικής επικοινωνίας σε κάποιους χρήστες.

3. ΤΟ PECS ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΣΜΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΩΝ

pecs bookΤο PECS δεν είναι μόνο για άτομα με ΔΑΦ – στην πραγματικότητα, εφαρμόζεται με επιτυχία ως Επαυξητική Εναλλακτική Επικοινωνία (AAC) σε ένα μεγάλο φάσμα διαταραχών και συνδρόμων, που μπορεί να κάνουν την επικοινωνία δύσκολη, όπως το Εμβρυϊκό Aλκοολικό Σύνδρομο, η Μικροκεφαλία και η Εγκεφαλική Παράλυση. Αρκετοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση πως το PECS είναι μόνο για νεαρά άτομα, αυτό όμως σίγουρα δεν ισχύει. Έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει την επικοινωνία μεγαλύτερων παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Δεν είναι ποτέ αργά για να εισάγουμε το PECS στη ζωή κάποιου. Για παράδειγμα, το PECS χρησιμοποιείται συχνά από άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή εγκεφαλική βλάβη .

Μερικά AAC, όπως το ΜΑΚΑΤΟΝ, απαιτούν από τα άτομα που τα χρησιμοποιούν να μάθουν μία νέα περίπλοκη γλώσσα, η οποία συχνά δεν είναι κατάλληλη για μη νευροτυπικά άτομα που δυσκολεύονται στην επικοινωνία. Αντιθέτως, η μέθοδος PECS μπορεί να εφαρμοστεί μεταξύ του ατόμου και του συντρόφου επικοινωνίας εντός μερικών ημερών. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που πρόκειται να παρακολουθήσουν το σχολείο ή που παρουσιάζουν ακατάλληλες συμπεριφορές λόγω της ματαίωσης τους εξαιτίας του ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.

4. ΤΟ PECS ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΥΣ

Μέθοδος PECSΗ εκμάθηση Επαυξητικής Εναλλακτικής Επικοινωνίας σαν νοηματική γλώσσα, είναι σαν να μαθαίνεις γαλλικά ή κινέζικα – είναι μία πολύπλοκη γλώσσα με διαφορετικές γραμματικές δομές και λεξιλόγιο. Και όπως κάθε γλώσσα, τυπικά χρειάζονται πέντε με επτά χρόνια εκμάθησης και πρακτικής για να αποκτήσεις ευχέρεια. Παρόλο που ο σύντροφος επικοινωνίας ενός χρήστη χρειάζεται εκπαίδευση για να μάθει να εφαρμόζει το πρωτόκολλο σωστά, η απλότητα του PECS συνίσταται στο ότι είναι ευρέως κατανοητό από τους συνομηλίκους και τα άτομα της κοινότητας που δεν έχουν κάνει καμία εκπαίδευση. Αυτό αυξάνει την αυτονομία του χρήστη σε πραγματικές συνθήκες. 

 

5. ΤΟ PECS ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΙΤΟ

Για μερικά πιο εξελιγμένα AAC – όπως, συσκευές υποβοηθούμενης επικοινωνίας με έξοδο φωνής /VOCA – η τεχνολογία μπορεί να είναι ακριβή, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη το κόστος της εφαρμογής και πόσο εύκολα ένα tablet μπορεί να χαλάσει ή να σπάσει. Με το PECS, η εκπαίδευση είναι το βασικό κόστος, οι επαγγελματίες πληρώνουν το πλήρες ποσό, οι φοιτητές έχουν μειωμένη τιμή και οι γονείς ακόμη πιο χαμηλό κόστος. Η λογική πίσω από αυτές τις οικονομικές διαφορές βασίζεται στον ρόλο που έχει το PECS στη ζωή του χρήστη. Είναι η πεποίθηση της Pyramid ότι όλοι οι χρήστες θα πρέπει να υποστηρίζονται σε όλα τα περιβάλλοντα και ειδικότερα στο σπίτι.

Εν κατακλείδι, το PECS είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, προσιτό, εύκολα κατανοητό και υποστηρίζει την αυτονομία!

➡️ Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε σε κάποιο σεμινάριο ή να μάθετε περισσότερα για την Pyramid Educational Consultants και το PECS, υπάρχουν διάφορες πηγές στην ιστοσελίδα  που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μάθετε περισσότερα.

➡️ Για να συμβάλλουμε στη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19 όλα τα σεμινάρια μας διεξάγονται διαδικτυακά, σε ζωντανή σύνδεση μέσω ZOOM με έμπειρους συμβούλους. Όπως στις διά ζώσης εκπαιδεύσεις PECS, όλοι οι συμμετέχοντες παραλαμβάνουν το βιβλίο με τις σημειώσεις, το εγχειρίδιο PECS και υλικό πρακτικής, με μεταφορική και ολοκληρώνοντας το σεμινάριο PECS λαμβάνουν το πιστοποιητικό παρακολούθησης μέσω email. Οι διαδικτυακές εκπαιδεύσεις γίνονται Σαββατοκύριακο πρωινές ώρες.

 Lucy Hotchkiss

© Pyramid Educational Consultants